Oxytocin

Oxytocin är ett hormon som frisätts av beröring, sex, amning, förlossning och vid varma temperaturer. Oxytycin kallas för må-bra-hormonet och för kärleks-hormonet då det sänker stressnivån och ger oss en känsla av lugn, trygghet och ro. Det lindrar vår smärta och gör att vi känner tillit och kärlek till varandra.


Oxytocin

Oxytocin utsöndras under amning och skapar moderkänslor och känslan av närhet och kärlek.

Oxytocin får människor att hålla ihop

Vi människor är ett av få däggdjur som lever monogamt. Det har forskats om varför vissa däggdjur lever monogamt och anledningen tycks vara att vi har störst överlevnadschans om vi lever tillsammans. Men hur får kroppen oss att stanna ihop? Jo, genom hormonet oxytocin.

Präriesorken är ett monogamt däggdjur som det har gjorts mycket forskning på. När präriesorkarna parar sig utsöndras hormonet oxytocin för honorna och vasopressin för hanarna. Efter detta håller de ihop i resten av sina liv. När forskarna i stället tillförde dessa hormoner i präriesorkarnas hjärnor innan sorkarna hann para sig fick de samma effekt; de höll ihop.

Om de däremot blockade hjärnan från att ta upp oxytocin för honorna och vasopressin för hanarna började de både präriesorkarna att leva ett promiskuöst liv.

Man kunde också se att blockningen ledde till att djuren tappade sina moderkänslor.

På samma sätt fungerar det för oss människor. Detta är förklaringen till att människor söker efter närhet och det är också detta som kopplar oss samman. Hormonet blir som en drog som vi eftersträvar i våra liv.

Lindrar förlossningen

Under förlossningen producerar kroppen väldigt mycket av hormonet oxytocin för att kroppen lättare ska kunna slappna av.

Ofta får man också hormondropp med oxytocin om man behöver smärtlindring eller om värkarbetet inte är tillräckligt effektivt.

Efter cirka tre dagar efter förlossningen brukar man dock få ett bakslag när hormonets effekt avtar. Detta kallas för ”tredjedagsgråten” men går över efter några dagar.

Oxytocin kan också användas för att stimulera tömning av bröstkörtlarna och sätter igång amning. Detta förebygger också spända bröst, mjölkstockning och bröstkörtelinflammation. Läs mer om amning…

Behandlar smärta

Om man har ont någonstans i kroppen kan massage lindra denna smärta. Massage är bra för blodcirkulationen samt att den ökar utsöndringen av endorfin och oxytocin. Endorfiner har en smärtstillande effekt och oxytocin har en avslappnande effekt.