Så gör man taktilmassage

Taktilmassage är en mjuk och välgörande behandling. Behandlingens främsta syfte är få din kropp att producera mer oxytocin och därmed göra att du mår bättre.


Behandlingen

Så kan behandlingen se ut

Som mottagare ligger du nedbäddad mellan sköna filtar och handdukar. Du har dina underkläder på dig under filtarna. Vid en helkroppsbehandling tar behandlaren fram endast en kroppsdel i taget, exempelvis framsida ben, resten är täckt av filtar. Detta ska skapa en känsla av trygghet.

Strykningar på huden eller på kläder

Vid varje kroppsdel stryker behandlaren sina händer över huden på ett lugnt och naturligt sätt. Ofta med kallpressad vegetabilisk olja. Om du är beröringskänslig kan strykningarna ske utanpå kläderna och därmed utan olja.

Strykningarna följer ett bestämt system som ska vara igenkännbar med hur vi själva stryker oss när vi tvättar oss. Förutom dessa strykningar tillkommer även olika tryck med händerna och också att behandlaren bara håller händerna helt stilla.

Om hela kroppen behandlas

Efter att behandlaren är klar med framsida ben kan taktilmassagen sedan fortsätta med fötterna, magen, bröstkorgen, armar, händer, ansikte och huvud. Därefter får du vända på dig. Behandlingen kan fortsätta med huvud, rygg och bakbenen. I slutet är hela du inpackad av filtar.

En helkroppsbehandling tar det ungefär 45 minuter.

Känna värme och trygghet

Du ska inte frysa, därför använder vissa behandlare varma vetekuddar på fötterna.

Det är viktigt att du kan slappna av och känna trygghet. En del behandlare använder sig av avslappande musik och olja till taktilmassagen. Behandlingen anpassas dock till varje individ och ska kännas behagligt och avslappnande.