Vad är taktilmassage?
Taktilmassage är vård i form av beröring. Behovet för beröring ökar när vi blir sjuka eller skadar oss. Det är därför vi exempelvis rör vid oss själva när vi har ont eller klappar ett barn som gråter.
Vid taktilmassage så sker beröringen i ett jämnt och lugnt tryck och följer ett medvetet rörelsemönster. Strykningarna ska inge trygghet och säkerhet. Genom att röra huden på detta medvetna sätt aktiveras oxytocinsystemet i kroppen.
Oxytocin är ett hormon som fungerar lugnande och roingivande och gör att vi känner oss lyckliga. Man skulle kunna säga att oxytocin är adrenalinets motsats. När adrenalinet stressar och sätter fart på oss så lugnar oxytocinet ner oss och ger oss ro.
Taktilmassage som behandling ges ofta som ett komplement inom rehabilitering, omvårdnad eller friskvård.
Så ser behandlingen ut
Under behandlingen ligger du nedstoppad på varma och sköna filtar över dig. Det är bara den kroppsdel som behandlas, exempelvis framsida ben, som inte har en filt på sig.
På varje kroppsdel stryker behandlaren med sin händer. Detta sker med ett medvetet tryck och ett medvetet rörelsemönster. Ofta har behandlaren någon form av olja på sina händer. För de som är beröringskänsliga kan strykningarna ske utanpå kläderna.
Under behandlingen är det viktigt att du känner dig trygg och varm. Därför anpassas behandlingen till varje enskild person.
Detta sker i kroppen vid taktilmassage
När kroppen känner beröring utsöndras hormonet oxotycin på mindre än 0,1 sekund, vilket har en helande effekt på kroppen.
De första tjugo minuterna tar kroppen av sitt egna oxytocin men efter tjugo minuter börjar kroppen att producera mer.
Oxytocin har många positiva effekter på oss. Det ger oss lugn och ro och gör att vi känner oss mer tillfreds. Oxytocin lindrar också vid smärta.
Effekter av taktilmassage
Effekterna av en taktilmassage kan exempelvis vara avslappning i kroppen, lugn och ro, smärtlindring, bättre sömn, ökad nyfikenhet, förbättrad mag-tarmfunktion, minskad aggressivitet, stärkt kroppsuppfattning, minskad ångest, ökat immunförsvar, ökad självkänsla och tänd livsgnista.
Var används taktilmassage?
Taktilmassage kan användas överallt; i förskola, dagcenter, särskola, rehabilitering, mödravård, servicehus, sjukhem, smärtbehandling och sjukhus.
Exempelvis kan gamla människor som har förlorat sin partner, och är vana vid beröring, med tiden bli väldigt deprimerade. Om man ger dessa människor taktilmassage kan de börja känna hunger och lycka igen.
Taktilmassage kan exempelvis också behövas hos förtidigt födda barn, vid palliativvård, för människor som har hjärnskador, rörelsehinder och förståndshandikapp. Ja, alla som behöver lindring på något sätt.